воскресенье, 5 января 2014 г.

Розрахунок НДС офісного стільця


      Увагу даної курсової роботи буде загострено саме на стільцях, так, як існує проблема їх ламкості і ненадійності.
      Актуальність питання. Накопичений досвід експлуатації, аналіз відомих випадків відмов конструкцій стільців і їх пошкоджень, а також розвиток методів неруйнівного контролю напівфабрикатів (заготовок) і готових виробів на стадії їх виробництва та експлуатації сприяли радикальній зміні методології в підходах до надійності та довговічності конструкцій. Питання надійності офісних стільців, що є одним з основних елементів у меблевій промисловості, у міру збільшення будівель і втрати актуальності старих меблів, набувають все більшої актуальності.

        Офісний стілець був побудований за кресленням зображеним на (рис 1.1):
Рисунок 1.1 – Офісний стілець


Для побудови офісного стільця використовувались такі інструменти:
- Lofted Surface  (поверхня по перетинах);
- Mirror  (дзеркальне відображення);
- Fillet  (зкруглення);
- Combine  (скомбінувати тіла);
- Split Line  (розділяюча лінія);
- Shell  (оболонка);
- Extruded  Surface (витягнута поверхня)

  Рендер офісного стільця
Рисунок 1.2 – Рендер офісного стільця

Розрахунки

Були проведені 2 розрахунки для пошуку НДС на базі СЕ моделі в системі ANSYS Workbench 14.0 у статичному аналізі:
1) розрахунок НДС офісного стільця, у звичайному положенні у 100 кілограмів на його робочій поверхні;
2) розрахунок НДС офісного стільця, також з вагою 100 кілограмів на його робочій поверхні на задніх ніжках під кутом 15 градусів.
Розрахунки НДС офісного стільця в звичайному положенні

         Постановка задачі (рис. 1.3):
         - вага на сидушці розміром 80 кг; 
         - вага на спинці розміром 20 кг;  
         - закріплення на задніх ногах Displacement, а на передніх ногах Fixed Support.


Рисунок 1.3 – Постановка задачі офісного стільця у звичайному положенні

Результати НДС отримані за допомогою МСЕ показали максимальне напруження у розмірі 80 МПа (рис. 1.4), якщо урахувати те, що межа текучості сталі складає 250 МПа, то коефіцієнт запасу по текучості – 3,125, який означає, що стілець з даного матеріалу витримає вагу до 312,5 кг, що є дуже хорошим показником.  Переміщення стільця склало 5,4 мм (рис. 1.5).

Рисунок 1.4 – Еквівалентні напруження

Рисунок 1.5 – Переміщення офісного стільця
          Другим був розрахований офісний стілець під кутом 15 градусів. Постановка задачі така ж сама, як у попередньому розрахунку.
Результати НДС отримані за допомогою МСЕ показали максимальне напруження у розмірі 68,6 МПа (рис. 1.6), переміщення стільця склало 1,6 мм (рис. 1.7), якщо урахувати те, що межа текучості сталі складає 250 МПа, то коефіцієнт запасу по текучості – 3,644, який означає, що стілець з даного матеріалу витримає вагу до 364,4 кг, що є дуже хорошим показником. 


Рисунок 1.6 – Еквівалентні напруження

Рисунок 1.7 – Переміщення офісного стільця
Висновок
У результаті проведеного дослідження були отримані дані, що дозволяють оцінити працездатність змодельованих конструкцій офісного стільця на основі напружено-деформованого стану, при використанні навантаження розміром у 100 кілограмів у звичайному положенні та під кутом 15 градусів.
У розрахунку офісного стільця були отримані результати НДС, за якими можна зробити висновок, що стілець зі сталі має дуже хороші показники.
Розрахунки у звичайному положенні отримали напруження 80 МПа, а переміщення 5,4 мм. Він витримає у 3 рази більшу вагу.
Розрахунки під кутом 15 градусів отримали напруження 68,6 МПа, а переміщення склало 1,6 мм. А цей розрахунок буде витримувати у 3,5 рази більшу вагу.
Можна зробити висновок, що офісний стілець повинен існувати, так, як цей матеріал має свої властивості і може бути використаний тільки у приміщеннях.










1 комментарий:

  1. Caesars casino is a legendary brand that has repeatedly appeared in Hollywood motion pictures. As such, it's no surprise players can find huge assortment of slots 1xbet and desk video games. On top of that, you are automatically a part of|part of} the Caesars Rewards program. You get five playing cards dealt and must decide how many of} to carry before drawing.

    ОтветитьУдалить